دستورالعمل تخصصي شدن بانک‌ها تدوين خواهد شد

تاریخ انتشار : 1403/08/29

تمرکز اصلي بانک مرکزي بهبود کفايت سرمايه در بانک‌هاي دولتي و خصوصي است و تلاش مي‌کنيم که آن را به مثبت ۲ درصد برسانيم.

به گزارش ايبنا، فرشاد محمدپور، معاون نظارت بانک مرکزي در نشست هم انديشي رئيس کل بانک مرکزي با اعضاي اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي ايران در محل اتاق ايران گفت: ذي نفع واحد، تسهيلات کلان و تخصصي شدن بانک‌ها سه موضوعي است که فعالان اقتصادي بسيار با آنها درگير هستند و اين موضوعات در بانک مرکزي در حال بازبيني و اصلاح دستورالعمل‌ها است. به گفته محمدپور تا يک ماه آينده اولين دستورالعمل بانک‌هاي تخصصي را به تصويب مي‌رسانيم.

معاون نظارت بانک مرکزي در ادامه در خصوص سرمايه بانک‌ها افزود: سرمايه نظارتي کل نظام بانکي که مبناي پرداخت تسهيلات است، منفي است. در واقع تا پيش از اين منفي ۳ درصد و الآن منفي نيم درصد است. تمرکز اصلي بانک مرکزي بهبود اين سرمايه در بانک‌هاي دولتي و خصوصي است. برنامه اين است که آن را به مثبت ۲ درصد تا آخر سال ۱۴۰۳ برسانيم. در اين صورت توان پرداخت تسهيلاتي بانک‌ها بهبود خواهد يافت.

محمدپور در خصوص ذي نفع واحد بگويم که دغدغه بسياري از صنعتگران است، گفت: اينکه ذي نفع واحد محدوديتي که گذاشته شده و صنعتگران بزرگ را هدف گرفته است، اين نسبت در همه دنيا وجود دارد و با هدف حفظ سلامت بانکي وجود دارد. اما اين نسبت در کشور‌هاي مختلف متفاوت است و در ايران ۲۰ درصد است و اگر توان بانک‌ها بيشتر شود بخشي از اين مشکلات مرتبط با ذي نفع واحد هم حل مي‌شود.

وي در خصوص تخصصي شدن بانک‌ها گفت: اين موضوع جزو اولويت ماست و تا يک ماه آينده اولين دستورالعمل آن را به تصويب مي‌رسانيم. همه بانک‌ها با نسبت يکساني با صنعتگران و توليدکنندگان و مردم عادي رفتار مي‌کنند. درحالي‌که وقتي بانک‌ها تخصصي مي‌شوند لزوماً نسبت‌هاي احتياطي آنها يکسان نخواهد بود. بخشي از محدوديت‌هاي فعلي ناشي از اين است که رفتار بانک‌ها با همه يکسان است همان‌طور که رفتار مراجعه‌کنندگان هم با همه بانک‌ها يکسان است؛ بنابراين تا آخر سال اتفاقات مهمي در اين حوزه رخ خواهد داد.

معاون نظارتي بانک مرکزي با بيان اينکه استان‌ها به‌اندازه منابعي که در آنها تأمين مي‌شود بايد تسهيلات پرداخت کنند، افزود: ميانگين سهم تسهيلات استان تهران از ابتداي ۱۴۰۲ تا کنون حدود ۷ درصد کم شده و در ميان استان‌ها تقسيم شده است. به گفته محمدپور بانک مرکزي براي بانک‌ها حدود تعيين مي‌کند، اما اينکه بانک‌ها چگونه آن ميزان تسهيلات را تقسيم کنند در دست بانک مرکزي نيست.

محمدپور افزود: سرمايه بانک‌ها پايين است و در ۲۰ سال گذشته بانک‌ها کوچک مانده‌اند. استراتژي ما اين است که اين سرمايه را افزايش دهيم. سال گذشته نسبت به کل سرمايه نظام بانکي حدود ۷۰ درصد رشد سرمايه بانک‌ها اتفاق افتاد. اما ما مي‌خواهيم تا پايان ۱۴۰۳ سرمايه بانک‌ها دو برابر شود. در اين صورت دغدغه‌هاي تسهيلاتي رفع خواهد شد.