تاریخ انتشار : 1402/08/22
اگر بانک مرکزي بتواند نرخ رشد نقدينگي را تا پايان سال در حدود ۲۶ درصد حفظ کند دستاورد بزرگي به دست آورده است.
حسين عبده تبريزي؛ اقتصاددان در رابطه با کاهش نرخ رشد نقدينگي به خبرنگار ايبنا، گفت: امسال با اقدامات بانک مرکزي شاهد کاهش نرخ رشد نقدينگي بوديم، اما بايد کاهش اين نرخ تدريجي و در طول زمان صورت بگيرد تا اقتصاد تعطيل نشود.
وي افزود: در انتهاي هر سال معمولا پرداختهاي دولت افزايش پيدا ميکند و در همين شرايط اگر بانکمرکزي بتواند نرخ رشد نقدينگي را روي عدد ۲۶ درصد نگهدارد اقدامي مثبت براي اقتصاد انجام داده است.
اين اقتصاددان بيان کرد: مهار تورم از طريق کنترل رشد مقداري ترازنامه بانکها سياست موفق بانک مرکزي است، اما فشار بيش از حد به بانکها نيز جايز نيست، چون ممکن است سرمايه در گردش و ميزان تسهيلاتي که بانکها به بنگاههاي توليدي ميدهند کاهش پيدا کند و در نتيجه مشکل اشتغال به وجود ميآيد.
وي افزود: بانک مرکزي از ابتداي امسال با اقدامات خود نرخ رشد نقدينگي را کاهش داده و طبق آخرين آمار اين نرخ به ۲۶ درصد رسيده است، اگر بانک مرکزي بتواند اين نرخ را در همين حدود حفظ کند يا روند کاهشي را به صورت آرام استمرار دهد دستاورد بزرگي را رقم زده است.
عبده تبريزي تاکيد کرد: رشد پول نسبت به شبه پول افرايش داشته و بدهي بانکها به بانک مرکزي نيز بيشتر شده که باعث افزايش پايه پولي ميشود، اگرچه بانک مرکزي در توليد کمتر شبه پول از طريق نظام بانکي و کنترل خلق نقدينگي موفق عمل کرده است، اما ممکن است افزايش پايه پولي باعث خلق نقدينگي در سالهاي آينده شود بنابراين بانک مرکزي بايد برنامه اين مسئله را با کاهش نقدينگي در کنار هم انجام دهد. همانطور اين بانک طي يک سال اخير در اين مورد موفق عمل کرده است.
اين اقتصاددان بيان کرد: افزايش اختيار و قدرت بانک مرکزي داراي اهميت است، چون اگر بانک مرکزي قدرتمند باشد ميتواند با بانکهاي ناتراز برخورد کند و تمامي بانکها نيز از دستورات آن پيروي ميکنند.