تشريح اولويت‌هاي اقتصادي دولت چهاردهم

تاریخ انتشار : 1403/03/06

يک کارشناس اقتصاد اظهار داشت: دولت سيزدهم طبق وعده‌اي که داده بود تلاش کرد با کشورهاي همسايه و کشورهاي آفريقايي ارتباطاتي برقرار کند و در پيمان‌هاي شانگهاي و بريکس هم حضور پيدا کرد اما همه مي‌دانيم تا زماني که تحريم برقرار است، اين اقدامات در اقتصاد کشور و در زندگي مردم تاثير قابل توجهي ندارد. کمااينکه با وجود توسعه روابط با کشورهاي همسايه حتي نتوانستيم از عراق پول ايران را دريافت کنيم.

مرتضي افقه در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادي ايلنا درباره انتظارات از تيم اقتصادي دولت چهاردهم و اولويت‌هاي اقتصادي که بايد در دستور اول کار اين تيم قرار بگيرد، اظهار داشت: در شرايط فعلي به ويژه از يک دهه اخير مشکلات نمود اقتصادي دارند اما از ريشه غيراقتصادي نشات گرفتند. بنابراين معتقدم دامنه تاثيرگذاري تيم اقتصادي از جمله رييس کل بانک مرکزي، وزير اقتصاد، رييس سازمان برنامه، وزراي صمت و انرژي تا زماني که مشکل تحريم‌ها، FATF ، روابط مالي و تجاري کشور حل نشود، بسيار محدود است.

وي تاکيد کرد: قطعا قبل از اينکه وزير اقتصاد قوي داشته باشيم به وزير امور خارجه قوي نياز داريم. وزيري که در مذاکرات توانمند باشد و به مسائل روابط بين‌الملل شناخت کافي داشته باشد.

اين کارشناس اقتصادي ادامه داد: بايد به اين نکته توجه داشت که تيم اقتصادي تنها به وزير اقتصاد، رييس برنامه و بودجه و رييس کل بانک مرکزي محدود نمي‌شود و مهمترين اعضاي تيم اقتصادي دولت اتفاقا وزراي مرتبط با بخش توليد هستند از جمله وزير صمت، وزراي نفت، نيرو و کار.

افقه گفت: امروز يکي از مهمترين مشکلات اقتصاد کشور ما، بحث توليد است و اساسا سياست‌هاي بانک مرکزي بايد طبق سياست‌هاي توليد کشور باشد. موانع توليدي کشور هم فراتر از يکسري از اقدامات محدودي است که در اختيار بانک مرکزي است و توليد نياز به هماهنگي‌هاي تمام بخش‌ها و نهادهاي اقتصادي دارد.

وي با بيان اينکه معتقدم دولت قوي نياز به وزراي امور خارجه و توليد قوي دارد، اظهار داشت: توليد در کشور بايد افزايش پيدا کند و بانک مرکزي و وزارت اقتصاد بتوانند نسبت به ميزان افزايش توليد سرمايه گذاري و سياست‌گذاري کنند.

اين کارشناس اقتصادي درباره سياست‌هاي دولت‌هاي سيزدهم مبني بر توسعه با روابط خارجي با کشورهاي همسايه و نتيجه و خروجي اجراي اين سياست‌ها افزود: دولت سيزدهم قبل از روي کار آمدن اعلام کرد که برخلاف دولت روحاني اقتصاد و تجارت کشور را به غرب گره نمي‌زند و اين سياست را هم اجرا کرد اما اين بار تجارت کشور به شرق گره خورد و از اين ور بام افتاديم.

افقه ادامه داد: دولت سيزدهم طبق وعده‌اي که داده بود تلاش کرد با کشورهاي همسايه و کشورهاي آفريقايي ارتباطاتي برقرار کند و در پيمان‌هاي شانگهاي و بريکس هم حضور پيدا کرد اما همه مي‌دانيم تا زماني که تحريم برقرار است، اين اقدامات در اقتصاد کشور و در زندگي مردم تاثير قابل توجهي ندارد. کمااينکه با وجود توسعه روابط با کشورهاي همسايه حتي نتواسنتيم از عراق پول ايران را دريافت کنيم.

وي تاکيد کرد: واقعيت اين است که نفتي هم که به فروش رفت، به کشورهاي محدودي از جمله چين فروخته شد آن هم طبق اخباري که منتشر شد 20 دلار ارزان‌تر از قيمت جهاني بود و وارد کردن درآمد نفتي به کشور هم از روش‌هاي غير مرسوم انجام شد که آن هم براي کشور بسيار پرهزينه بود. بنابراين تلاش‌هاي دولت سيزدهم در روابط خارجي اثر معناداري در زندگي مردم نداشت.

اين کارشناس اقتصادي درباره عملکرد تيم اقتصادي دولت و اينکه با توجه به عملکردها کدام عضو اين تيم براي حضور در دولت چهاردهم توصيه مي‌شود، اظهار داشت: هيچ کدام يک از اعضاي تيم اقتصادي دولت سيزدهم اين ويژگي را ندارند که براي حضور در تيم اقتصادي دولت چهاردهم توصيه شوند. وزير اقتصاد عملکرد خوبي نداشت و با همکاري رييس سازمان برنامه و بودجه که پيش از آن معاون وزير اقتصاد بود، براي افزايش درآمدهاي دولت، ماليات‌ها را افزايش دادند و فشار مضاعفي به مردم وارد کردند و به جاي اينکه در شرايطي که با کمبود درآمد مواجه هستيم هزينه‌ها و رديف‌هاي بسيار زائد متعدد در بودجه را کاهش دهند، از طريق ماليات فشار را به سفره مردم وارد کردند.      ‌ 

انتهاي پيام/