تاریخ انتشار : 1403/05/08
دنياياقتصاد : معاون وزير صمت، قطعي برق واحدهاي صنعتي را عامل نارضايتي توليدکنندگان عنوان کرد و گفت: در توزيع برق بايد اولويت را به بخش مولد دهيم؛ اين خواسته صنعتگران و فعالان اقتصادي است. در نشست مشترک معاون وزير صمت با معاون وزير نيرو بر عبور از پيک مصرف تابستان با کمترين آسيب براي واحدهاي توليدي و بخش صنعت کشور تاکيد و مقرر شد شرکتهاي توزيع نيروي برق براي شهرکهاي صنعتي که در حوزه مديريت مصرف همکاري دارند، حتيالامکان قطع فيدر نداشته باشند.
به گزارش «ايسنا»، فرشاد مقيمي، مديرعامل سازمان صنايع کوچک و شهرکهاي صنعتي، در نشست مشترک با مصطفي رجبيمشهدي (معاون وزير نيرو و مديرعامل شرکت توانير) مهمترين موضوعات مرتبط با تامين برق در شهرکها و نواحي صنعتي و عبور از پيک مصرف را مورد پيگيري قرار دادند. در اين نشست، مديران عامل شرکت شهرکهاي صنعتي استانها، مديران شرکتهاي توزيع نيروي برق استانها و شرکتهاي برق منطقهاي به صورت ويدئوکنفرانس نيز حضور داشتند. مقيمي، در اين نشست ضمن تاکيد بر عبور از پيک مصرف تابستان با کمترين آسيب براي واحدهاي توليدي و بخش صنعت کشور، تامين سوخت (گازوئيل) براي واحدهاي صنعتي داراي ديزل ژنراتور را از اولويتهاي مهم دانست و از مديران عامل شرکتهاي شهرکهاي صنعتي خواست تا با احصاي واحدهاي توليدي داراي ديزل ژنراتور مستقر در شهرکها و نواحي صنعتي، فهرست نهايي را جهت پيگيري و ارسال به وزارتخانههاي نفت و نيرو اعلام کنند.
مديرعامل سازمان صنايع کوچک و شهرکهاي صنعتي ايران، با بيان اينکه به همه استانها در حوزه مديريت مصرف نبايد با يک مدل نگاه شود، تصريح کرد: شرايط برخي استانها از لحاظ اقليم آبوهوايي متفاوتتر است. ضمن اينکه قطع برق واحدهايي که شرايط خاص دارند (همچون واحدهاي توليد دارو، صنايع غذايي به لحاظ موضوعات ايمني و مخاطرات آن) با تعامل شرکت شهرکهاي صنعتي استانها با شرکتهاي توزيع برق منطقهاي مديريت شود. معاون وزير صمت، قطعي برق واحدهاي صنعتي را عامل نارضايتي توليدکنندگان عنوان کرد و گفت: در توزيع برق بايد اولويت را به بخش مولد دهيم؛ اين خواسته صنعتگران و فعالان اقتصادي است. در ادامه اين نشست، مصطفي رجبيمشهدي- معاون وزير نيرو- نيز با بيان اينکه اولويتها بايد احداث نيروگاه باشد، ضمن تشکر از همکاري و تعامل سازمان صنايع کوچک و شهرکهاي صنعتي ايران در حوزه انرژيهاي خورشيدي و تجديدپذير، تصريح کرد: تاکيد ما بر شرکتهاي توزيع نيروي برق اين بوده است که واحدهايي را که در شهرکهاي صنعتي در حوزه مديريت مصرف همکاري دارند، حتيالامکان قطع فيدر نداشته باشند.
مديرعامل شرکت توانير با بيان اينکه احداث نيروگاه انرژي خورشيدي در جوار شهرکهاي صنعتي يک گزينه مناسب است، خاطرنشان کرد: توانير با تمام قوا از حوزه توليد حمايت ميکند. در شرايط بحران هماهنگي و برنامهريزي ضرورت دارد. ما نيز آمادگي انعقاد تفاهمنامه با موضوع مشوقها را داريم. طبق اعلام سازمان صنايع کوچک و شهرکهاي صنعتي ايران، اجرايي شدن تفاهمنامههاي منعقدشده در راستاي تامين برق پايدار، تفويض اختيارات بيشتر به استانها جهت برنامهريزي دقيقتر و مديريت موضوع، احداث پستهاي فوق توزيع و خطوط انتقال و تخصيص بودجه لازم براي اين امر، عبور از پيک مصرف با کمترين خسارت به واحدها، نگاه متفاوت به استانهاي داراي اقليم گرم، نصب کنتورهاي هوشمند و کنترلپذيري، تهيه گازوئيل براي واحدهاي ديزلدار، تغيير شيفت کاري واحدهاي توليدي به شب براي عبور از پيک و کمبود گاز براي نيروگاههاي توليد برق که سوخت مصرفي آنها گاز است، از مهمترين مسائل و موارد مطرحشده توسط مديران عامل شرکت شهرکهاي صنعتي استانها در اين نشست بوده است.
طبق اعلام سازمان هواشناسي، در فصل گرم سالجاري، پراکندگي جغرافيايي افزايش دما نيز با سالهاي گذشته قابل مقايسه نيست و در بيش از ۱۷۰ايستگاه هواشناسي کشور در استانهاي مختلف دماي بالاي ۴۰درجه به ثبت رسيد که معناي ديگر اين نکته نيز افزايش شديد تقاضاي مصرف برق در پهنايي به وسعت کل جغرافياي ايران است؛ وضعيت عجيب و بيسابقهاي که بررسيها نشان ميدهد نسبت به ميانگين بلندمدت افزايش دماي ۳ تا ۶درجهاي را براي اکثر نقاط کشور به همراه داشته است. البته افزايش شديد دما و نقش آن در بالا رفتن تقاضاي مصرف برق، بهويژه در بخش خانگي، تنها مشکل و نگراني اين روزهاي صنعت برق کشور نيست؛ چراکه گرماي هوا در ابعاد مختلف اثرات بهشدت مخربي بر راندمان و بازدهي توليد برق در واحدهاي نيروگاهي و نيز انتقال برق در شبکههاي انتقال و توزيع دارد. با هر درجه افزايش دما ميزان مصرف برق ۱۸۰۰مگاوات افزايش و ۵۰۰مگاوات ظرفيت توليد کاهش مييابد. همچنين افزايش دما فشار بسيار زيادي به شبکه انتقال وارد ميکند و آمار قطعيهاي برق ناشي از حادثه را بهشدت بالا ميبرد.
در مردادماه سال ۱۴۰۱ تنها يکبار رکورد مصرف برق با رسيدن به عدد ۶۹هزار مگاوات شکسته شد. در مردادماه سال گذشته نيز ۱۴روز ميزان تقاضاي مصرف برق وارد کانال ۷۱هزار مگاوات شد (پيک مصرف سال گذشته ۷۳هزار و ۴۶۷مگاوات بود که تکرار زيادي نداشت)، اين در حالي است که در فصل جاري و در حالي که هنوز در روزهاي آغازين مردادماه قرار داريم، ۶مرتبه حد نصاب جديد مصرف برق با رسيدن به عدد ٧٩هزار و ١٨٩مگاوات شکسته شده است. در سالهاي گذشته افزايش شديد دما نسبت به سالجاري به مراتب از پايداري کمتري برخوردار بود و پس از دو، سه روز افزايش دما، شاهد کاهش نسبي دما بوديم و اين در حالي است که در فصل گرم سالجاري و دستکم از نيمه تيرماه تاکنون به صورت مستمر دماي هوا افزايشي بوده و همين مساله در بالارفتن تقاضاي مصرف برق، بهويژه در بخش خانگي بسيار موثر بوده است.
متوسط رشد مصرف برق در سالهاي گذشته سالانه ۴درصد بود. در سالجاري نيز بر همين اساس سهسناريوي افزايش ۳درصدي، افزايش ۴.۵درصدي و افزايش ۶درصدي مصرف برق پيشبيني شد و براساس آن برنامهريزيهاي لازم صورت پذيرفت. با وجود اين، بررسيها نشان ميدهد در سالجاري ميزان متوسط افزايش مصرف برق در کشور به ۸درصد رسيده است. اين ميزان در شهر تهران نيز ۹درصد است. افزايش دما و در کنار آن افزايش تقاضاي مصرف برق در کشور نيز به واحدهاي نيروگاهي و به شبکههاي انتقال توزيع فشار بسيار زيادي وارد کرده است.در روزهاي گذشته به واسطه فشار سنگين وارده به واحدهاي نيروگاهي ۶واحد با مشکل روبهرو شد که دو واحد روز گذشته مشکلشان رفع شد و ۴واحد ديگر نيز امروز وارد شبکه شدند.