تاریخ انتشار : 1403/05/10
اصفهان- ايرنا- انجمن جهاني فولاد در آخرين گزارش خود اعلام کرد: توليد ۶ ماهه فولاد خام ايران در سال ۲۰۲۴ با افزايش ۵.۹ درصدي نسبت به مدت مشابه سال پيش ميلادي به ۱۶ ميليون و ۶۰۰ هزار تُن رسيد و با اين ميزان توليد، ايران همچنان در ميان ۹ فولادساز برتر جهان جاي دارد.
گزارش «انجمن جهاني فولاد» در باره ميزان توليد جهاني فولاد خام در ماه ژوئن ۲۰۲۴ ميلادي(۱۳ خرداد تا ۱۲ تير ۱۴۰۳) که بتازگي منتشر شده، حاکيست که ايران در نيمه نخست ۲۰۲۴ ميلادي با توليد ۱۶ ميليون و ۶۰۰ هزار تُن فولاد خام که نسبت به مدت مشابه ۲۰۲۳ افزايش ۵.۹ درصدي دارد، از رتبه نهم برترين فولادسازان جهان برخوردار است.
هرچند در پنجمين ماه سال ميلادي(ماه مِه)، ايران براي نخستين بار در سال ۲۰۲۴ موفق شد از نظر توليد ماهانه در رتبه هفتم برترين فولادسازان جهان قرار بگيرد و با توليد سه ميليون و ۳۰۰ هزار تن و با رشد نقطه به نقطه ۲.۱ درصدي و افزايش ۹.۱ درصدي در پنج ماهه اول ۲۰۲۴ نسبت به ۲۰۲۳ بالاتر از کشورهاي آلمان، ترکيه و برزيل قرار گرفت اما در ماه ژوئن بدليل اعمال محدوديت هاي برقي با کاهش ۷۰۰ هزار تني توليد نسبت به ماه مه، تنها ۲ ميليون و ۶۰۰ هزار تن فولاد خام توليد کرد.
گرچه در ماه مه، ايران از نظر ميزان تولد فولاد خام هفتمين توليدکننده فولاد جهان شد اما در مجموع پنج ماهه اول سال ۲۰۲۴ با توليد ۱۴ ميليون تن، پس از کشورهاي آلمان و ترکيه با توليدات ۱۶ ميليون و ۲۰۰ هزار و ۱۵ ميليون و ۵۰۰ هزار تن در رتبه نهم توليدکنندگان برتر قرار گرفت که دليل اصلي آن اعمال محدوديت گازي در ماه هاي ابتداي سال ۲۰۲۴ ميلادي روي صنعت فولاد کشور است.
«انجمن جهاني فولاد» در باره ميزان توليد جهاني فولاد خام در ماه ژوئن ۲۰۲۴ ميلادي خاطرنشان کرد: توليد جهاني اين محصول راهبردي در اين ماه در کل جهان به ۱۶۱ ميليون و ۴۰۰ هزار تن رسيد که ۰.۵ درصد نسبت به همين ماه در سال ۲۰۲۳ افزايش داشت.
اين سند که بر اساس اطلاعات گزارش شده ۷۱ کشور توليدکننده فولاد به اين انجمن گردآوري شده است، نشان ميدهد که برغم افزايش توليد ۶ ماهه منتهي به ژوئن امسال نسبت به دوره مشابه در سال قبل در پنج کشور هند، ترکيه، ايران، آلمان و برزيل، ميزان رشد توليد ۶ ماه در مورد بقيه فولادسازان عمده جهاني منفي بوده است.
بر اساس اطلاعات اين گزارش، توليد ۶ ماه ابتدايي امسال در کشورهاي ترکيه، هند، ايران، آلمان و برزيل به ترتيب ۱۶.۹، ۷.۴، ۵.۹، ۴.۵ و ۲.۴ درصد افزايش نسبت به نيمه نخست پارسال داشته و در پنج کشور ديگر کره جنوبي، روسيه، ژاپن، آمريکا و چين به ترتيب حدود ۶.۴، ۳.۰، ۲.۶، ۲.۴ و ۱.۱ درصد کاهش داشته است.
آخرين گزارش انجمن جهاني فولاد نشان ميدهد بيشترين افزايش ۶ ماهه نخست امسال نسبت به همين مدت در سال ۲۰۲۳ مربوط به سه کشور ترکيه، هند و ايران است که به ترتيب رشد ۱۶.۹، ۷.۴ و ۵.۹ درصدي را تجربه کردند و در رتبههاي بعدي آلمان با ۴.۵ و برزيل با ۲.۴ درصد افزايش توليد قرار دارند.
رشد ۱۹.۸ درصدي توليد فولاد خام ترکيه در پنج ماهه اول امسال نسبت به همين مدت در سال گذشته بدنبال رشد ۲۲.۱ درصدي در چهار ماه اول امسال و رشد ۲۸.۴ درصدي در توليد سه ماه اول امسال نسبت به همين مدتها در سال ۲۰۲۳ بدست مي آيد که باعث شده است اين کشور رکورددار بيشترين افزايش نقطه به نقطه توليد فولاد خام تا اينجاي سال ۲۰۲۴ جهان شود.
تارنماي معتبر «استيلاوربيس» نيز چندي پيش اعلام کرد که «کوکايِر چِليک» فولادساز نام آشناي ترکيهاي، فولاد «پروژه شهر نِئوم عربستان سعودي» را تامين مي کند درحالي که اين شهر ميتواند بازار بسيار نزديکتري براي محصولات فولاد ايران باشد.
رکورد رشد نقطه به نقطه پنج ماه قبل در ماه ژانويه ۲۰۲۴ توسط ايران شکسته شده و کشورمان توانسته بود با رشد ۳۹.۹ درصدي در آن ماه، بيشترين رشد نقطه به نقطه را به نام خود ثبت کند.
توليدکنندگان برتر فولاد خام در جهان
بر اساس آخرين گزارش انجمن جهاني فولاد، سه کشور برتر توليد کننده فولاد خام در جهان کماکان چين، هند و ژاپن هستند و چين «ژوئن» امسال ۹۱ ميليون و ۶۰۰ هزار تُن فولاد خام توليد کرد که ۰.۲ درصد نسبت به همين ماه در سال پيش، افزايش داشت.
ماه «ژوئن» امسال هند با توليد ۱۲ ميليون و ۳۰۰ هزار تُن فولاد خام، رشد نقطه به نقطه ۶ درصدي را تجربه کرد و ژاپن با توليد هفت ميليون هزار تن فولاد خام کاهش ۴.۲ درصدي نسبت به «ژوئن» سال گذشته را ثبت کرد.
بر اساس اين گزارش، توليد فولاد خام در ايالات متحده آمريکا براي «ژوئن» امسال، ۶ ميليون و ۷۰۰ هزار تن تخمين زده ميشود که ۱.۵ درصد از توليد اين کشور در همين ماه در سال ۲۰۲۳ کمتر است اما اين کشور، کماکان چهارمين فولادساز برتر جهان است.
در گزارش انجمن جهاني فولاد آمده است: در «ژوئن» ۲۰۲۴، روسيه ۶ ميليون تن فولاد خام توليد کرد که ۴.۱ درصد کاهش توليد نسبت به همين ماه در سال پيش را نشان ميدهد و اين کشور با اين ميزان توليد در جايگاه پنجمين کشور توليد کننده فولاد جهان قرار دارد.
طبق اين گزارش، در پنجمين ماه سال ميلادي جاري، کره جنوبي با توليد پنج ميليون و ۱۰۰ هزار تن فولاد خام و با ۷.۲ درصد کاهش نقطه به نقطه در رتبه ششم توليد کنندگان فولاد جهان قرار گرفت.
براساس اين گزارش، آلمان و ترکيه به ترتيب با توليد سه ميليون و ۲۰۰ و سه ميليون و ۱۰۰ هزار تن فولاد خام و به ترتيب با افزايش هاي ۸.۹ و ۴.۳ درصدي نسبت به توليد ژوئن ۲۰۲۳ به ترتيب در رتبه هاي هفتن و هشتم توليد کنندگان برتر فولاد جهان در ماه ژوئن قرار گرفتند.
ايران نيز که هرچند در ماه قبل ميلادي(ماه مِه)، براي نخستين بار در سال ۲۰۲۴ با توليد ۳ ميليون و ۳۰۰ هزار تن موفق شد از نظر توليد ماهانه در رتبه هفتم برترين فولاد سازان جهان قرار بگيرد و با رشد نقطه به نقطه ۲.۱ درصدي نسبت به ماه مه ۲۰۲۳ بالاتر از کشورهاي آلمان، ترکيه و برزيل قرار بگيرد ولي در ماه ژوئن امسال بدليل اعمال محدوديت هاي برقي با کاهش ۷۰۰ هزار تني توليد نسبت به ماه مه، تنها ۲ ميليون و ۶۰۰ هزار تن فولاد خام توليد کرد که ۸.۵ درصد از توليد همين ماه در سال قبل کمتر است.
ميزان توليد فولاد خام برزيل با توجه به افزايش ۱۱.۸ درصدي نقطه به نقطه به ۲ ميليون و ۹۰۰ هزار تن در ششمين ماه سال جاري رسيد و هرچند توليد اين کشور در ماه ژوئن ۳۰۰ هزار تن از ايران بيشتر بود اما اين کشور بر اساس ميزان توليد در سال ۲۰۲۴ در رتبه دهم توليد کنندگان فولاد قرار دارد،
ميزان توليد فولاد خام در مناطق مختلف جهان/ ۵۶ درصد فولاد خام توليد شده خاورميانه در ايران توليد ميشود
بر اساس گزارش انجمن جهاني فولاد، در ماه «ژوئن» امسال، کشورهاي توليدکننده فولاد در خاورميانه شامل ايران، قطر، عربستان سعودي و امارات متحده عربي در مجموع چهار ميليون و ۶۰۰ هزار تن فولاد خام توليد کردند که ۲.۷ درصد کاهش نقطه به نقطه را نشان ميدهد که علت اصلي آن کاهش ۸.۵ درصدي توليد فولاد ايران نسبت به ماه ژوئن پارسال است.
با وجود کاهش نقطه به نقطه ۸.۵ درصدي توليد فولاد خام ايران در ماه «ژوئن» و با توجه به توليد چهار ميليون و ۶۰۰ هزار تني فولاد در خاورميانه و توليد ۲ ميليون و ۶۰۰ هزار تني فولاد خام ايران، درواقع بيش از ۵۶ درصد فولاد خام توليد شده در اين منطقه از جهان متعلق به جمهوري اسلامي است.
بر اساس اطلاعات انجمن جهاني فولاد، از ابتداي سال ميلادي جاري ۲۸ ميليون و ۵۰۰ هزار تن فولاد خام در کشورهاي ايران، قطر، عربستان سعودي و امارات متحده عربي توليد شده که ۵.۸ درصد بيشتر از توليد ۶ ماه نخست سال گذشته است.
آخرين گزارش انجمن چهاني فولاد حکايت از آن دارد که کشورهاي توليدکننده در آفريقا شامل کشورهاي مصر، ليبي، آفريقاي جنوبي و تونس در مجموع يک ميليون و ۶۰۰ هزار تن فولاد خام توليد کردند که ۹.۶ درصد نسبت به ماه مشابه سال پيش کاهش داشته است و اين کشورها از ابتداي سال جاري ميلادي در مجموع موفق به توليد ۱۰ ميليون و ۹۰۰ هزار تن فولاد خام شدهاند.
آنگونه که در آخرين گزارش انجمن جهاني فولاد آمده، کشورهاي حوزه آسيا و اقيانوسيه عضو اين انجمن شامل کشورهاي استراليا، چين، هند، ژاپن، مغولستان، نيوزيلند، پاکستان، کره جنوبي، تايوان، تايلند و ويتنام، ماه «ژوئن» در مجموع ۱۲۰ميليون و ۶۰۰ هزار تن فولاد خام توليد کردند که ۰.۳ درصد نسبت به همين ماه در سال پيش افزايش توليد داشتهاند.
کشورهاي استراليا، چين تايپه، هند، ژاپن، مغولستان، نيوزيلند، پاکستان، کره جنوبي، تايلند و ويتنام درمجموع از ابتداي ۲۰۲۴ موفق به توليد ۷۰۷ ميليون و۱۰۰ هزار تن فولاد خام شدند که ۰.۴ درصد کمتر از توليد همين مدت در سال قبل است.
بر اساس اين گزارش، کشورهاي عضو اتحاديه اروپا در ماه «ژوئن» امسال ۱۱ ميليون و ۱۰۰ هزار تن فولاد خام توليد کردند که اين رقم ۵.۱ درصد افزايش نسبت به ماه «ژوئن» ۲۰۲۳ را نشان ميدهد. ميزان توليد اين کشورها در پنج ماه نخست امسال در مجموع ۶۷ ميليون و ۲۰۰ هزار تن اعلام شده است.
ساير کشورهاي اروپايي توليدکننده فولاد که عضو اتحاديه اروپا نيستند و شامل کشورهاي مقدونيه، نروژ، صربستان، ترکيه و بريتانيا ميشوند در اين مدت در مجموع سه ميليون و ۸۰۰ هزار تن فولاد خام توليد کردند که ۲.۱ درصد افزايش نقطه به نقطه نسبت به توليد پنجمين ماه پارسال را نشان ميدهد.
کشورهاي آمريکاي شمالي شامل کشورهاي کانادا، کوبا، السالوادور، گواتمالا، مکزيک و ايالات متحده آمريکا درمجموع هشت ميليون و ۹۰۰ هزار تن فولاد خام توليد کردند که ۱.۹ درصد از توليد سال قبل آنها در ماه «ژوئن» کمتر است و آنها از ابتداي امسال تنها موفق به توليد ۵۳ ميليون و ۹۰۰ هزار تن فولاد خام شدهاند که کاهش ۳.۳ درصدي نسبت به توليد ۶ ماه نخست ۲۰۲۳ را نشان مي دهد.
روسيه و ساير کشورهاي مستقل مشترک المنافع توليدکننده فولاد شامل بلاروس و قزاقستان به همراه اوکراين در نخستين ماه سال جاري در مجموع هفت ميليون و ۴۰۰ هزار تن فولاد خام توليد کردند که ۱.۴ درصد افزايش توليد نقطه به نقطه را نشان ميدهد، البته عمدهترين توليدکننده فولاد در اين منطقه «فدراسيون روسيه» است.
روسيه، اکراين و ساير کشورهاي مستقل مشترکالمنافع توليدکننده فولاد در ماههاي ژانويه، فوريه، مارس، مِه و ژوئن امسال در مجموع ۴۴ ميليون فولاد توليد کردند که ۰.۱ درصد از توليد نيمه نخست ۲۰۲۳ آنها بيشتر است.
توليد فولاد خام در کشورهاي آمريکاي جنوبي شامل کشورهاي آرژانتين، برزيل، شيلي، کلمبيا، اکوادور، پاراگوئه، پرو، اروگوئه و ونزوئلا،«ژوئن» امسال در مجموع به سه ميليون و ۵۰۰ هزار تن رسيد که ۴.۱ درصد نسبت به توليد آنها در ژوئن سال گذشته افزايش داشته است.
نقش صنعت فولاد در توسعه صادرات اصفهان و چالشهاي پيشرو
صنعت فولاد در توسعه صادرات اصفهان نقش اساسي دارد و هرچند تا اسفند پارسال بر اساس گزارشهاي گمرک اصفهان، چُدن، آهن و فولاد بيشترين صادرات استان را تشکيل مي دادند ولي محدوديتهايي گازي در زمستان و قطعي برق در آغاز فصل گرما باعث شد تا صادرات اين محصولات راهبردي با کاهش زيادي مواجه شود.
مديرکل گمرکات اصفهان در اين پيوند گفت: بهار امسال شاهد کاهش ۱۳۷ ميليون دلاري درآمد صادراتي صنعت فولاد اصفهان بوديم و در اين فصل تنها ۳۹۷ هزار و ۷۰۵ تن کالا به ارزش ۲۵۸ ميليون و ۴۶۳ هزار دلار از طريق گمرک استان صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از لحاظ وزن ۳۴ و از نظر ارزش دلاري ۳۲ درصد کاهش داشت.
رسول کوهستاني پُزوه روز دوشنبه اظهار داشت: مهمترين دليل کاهش درآمد صادراتي استان در بهار گذشته، کاهش صادرات آهن، چدن و فولاد است و در حالي که ميزان صادرات اين محصولات در بهار پارسال ۱۹۶ ميليون دلار بود، در سه ماه نخست امسال به ۵۹ ميليون دلار کاهش يافت.
وي تصريح کرد: کاهش ۱۳۷ ميليون دلاري از درآمد صادراتي صنعت فولاد اصفهان به حدي است که افزايش صادرات ساير گروههاي کالايي نظير محصولات پتروشيمي، لبني و مس در استان نيز نتوانست اين کاهش را جبران کند و هم از لحاظ وزن و هم از نظر ارزش ۳۲ تا ۳۴ درصد کاهش صادرات در فروردين ۱۴۰۳ نسبت به همين ماه در ۱۴۰۲ را شاهد بوديم.
وي خاطرنشان کرد: بدليل اُفت صادرات صنعت فولاد براي نخستين بار در تاريخ صادرات استان، محصولات پتروشيمي با ۶۸ ميليون دلار و ۲۲ درصد رشد بعنوان نخستين محصول صادراتي استان شناخته شد و صادرات چدن، آهن و فولاد با ارزش ۵۹ ميليون دلار در رتبه دوم و محصولات لبني با ۲۶ ميليون دلار و ۲۰ درصد رشد، مس و مصنوعات آن با ۲۳ ميليون دلار و ۴۱ درصد رشد و فرش ماشيني و دستباف با ۱۹ ميليون دلار و يک درصد کاهش در مقايسه با مدت مشابه پارسال در رتبههاي بعدي اقلام صادراتي استان قرار گرفتند.
تاثير ناترازي توليد و مصرف انرژي در صادرات و عرضه داخلي محصولات فولادي
مدير فروش داخلي فولاد مبارکه نيز گفت: محدوديت انرژي بر ميزان صادرات و حتي عرضه داخلي محصولات فولادي تاثير گذاشته و بعنوان نمونه محدوديت برق، فولاد مبارکه را ناچار به کاهش عرضه محصولات خود در بورس کالا کرده است.
يونس حمزوي اضافه کرد: با وجود سرمايهگذاري گسترده فولادسازان در خود تاميني انرژي، کماکان تامين برق يکي از اصليترين چالشهاي صنعت فولاد کشور به حساب مي آيد.
وي يادآور شد: بدليل ناترازي توليد و مصرف برق در کشور از خرداد سال جاري محدوديتهايي در تامين برق فولاد مبارکه ايجاد شده است و پيشبيني ميشود اين محدوديتها کماکان نيز ادامه داشته باشد.
حمزوي تصريح کرد: نتيجه مشکل تامين انرژي، کاهش توليد و تاخير در تحويل تعهدات قبلي فولادسازان به مشتريان است و در حال حاضر تحويل برخي از تعهدات قبلي به مشتريان با تاخير مواجه شده و اين شرکت براي جلوگيري از افزايش تاخير در تحويل سفارش مشتريان، از وزارت صمت تقاضاي اصلاح کف عرضه ورق گرم در بورس کالا را مطرح کرده که در حال پيگيري است.
به گزارش ايرنا، جمهوري اسلامي ايران اکنون در بين ۷۱ کشور عضو انجمن جهاني فولاد، رتبه نهمين فولادساز را به خود اختصاص داده و پيش بيني شده است که با دستيابي به ظرفيت ۵۵ ميليون تني در سال ۱۴۰۴ به جايگاه هفتمين فولادساز جهان برسد.
انجمن جهاني فولاد(worldsteel) يکي از بزرگترين و پوياترين انجمنهاي صنعتي در جهان است که تمام کشورهاي بزرگ توليدکننده فولاد در آن عضويت دارند. اين انجمن نماينده توليدکنندگان فولاد، انجمنهاي ملي و منطقه اي صنعت فولاد و موسسات تحقيقاتي فولاد است و اعضاي آن حدود ۸۵ درصد از فولاد جهان را توليد ميکنند.