تاریخ انتشار : 1403/07/02
در نيمه اول سال ۱۴۰۳ بازدهي طلاي ۱۸ عيار ۱۵.۵ درصد، سپرده بانکي ۱۱.۵ درصد و نرخ دلار منفي ۳.۵ درصد بوده است.
به گزارش خبرنگار ايبنا، نگاهي به بازدهي بازارها در ميانه سال ۱۴۰۳ نشان ميدهد که در ۶ ماهه ابتدايي امسال طلاي ۱۸ عيار با رشد ۱۵.۵ درصدي بيشترين بازدهي را داشته و پس از آن سکه امامي و ربع سکه به ترتيب با رشد ۱۵ و ۱۳ درصدي، بيشترين بازدهي را از آن خود کردهاند. البته لازم به ذکر است که رشد ۲۱.۷ درصدي انس طلاي جهاني در نيمه اول امسال، محرک اصلي رشد قيمت طلا و سکه در کشور بوده است. انس طلاي جهاني در پايان شهريورماه و پس از کاهش نيم درصدي نرخ بهره فدرال رزرو آمريکا و افزايش تنشها در خاورميانه به عدد بيسابقه ۲۶۲۵ دلار رسيد که يک قله تاريخي بشمار ميرود.
در نيمه اول امسال اتفاقات سياسي و غيراقتصادي بسياري رخ داد که ميتوانست با اثرات بزرگي در بازار ارز کشور همراه باشد، اما عليرغم اين اتفاقات نرخ دلار بازدهي منفي ۳.۵ درصدي داشته که حاکي از آرامش و ثبات اين بازار است. به گفته کارشناسان اين آرامش و ثبات در سايه مديريت موثر و حضور فعالانه بانک مرکزي در بازار ارز و بهبود شاخصهاي اقتصادي ميسر شده است.
سپرده بانکي؛ امنترين محل براي سرمايهگذاري
نگاهي به بازدهي بازارها در ۵ ماهه اول امسال حاکي از آن است که تا ماه گذشته نرخ سود شبکه بانکي پيشتاز بازدهي بازارها بوده است، اما در پايان شهريور ماه بازار طلا و سکه با اختلاف کمي دست پيشتاز را از سود بانکي گرفته است. نرخ سود بانکي در نيمه اول امسال بازدهي ۱۱.۵ درصدي داشته و در جايگاه چهارم بازدهي بازارها قرار گرفته است، اما با توجه به نوسان شديد طلا در شهريورماه (ناشي از افزايش انس طلاي جهاني و همزماني آن با ماه ربيعالاول) احتمال کاهش قيمت طلا و سکه در روزهاي آتي وجود دارد و سرمايهگذاري در طلا و سکه به دليل احتمال رخدادن سناريوهاي مختلف، با ريسک بالايي همراه است؛ بنابراين همچنان ميتوان از سپرده بانکي به عنوان امنترين محل براي سرمايهگذاري در سال ۱۴۰۳ ياد کرد.
نشانههايي از تغيير مسير بازار سرمايه
در نيمه اول امسال، دلار آزاد و بازار سهام نيز به ترتيب بازدهي منفي ۳.۵ درصدي و منفي ۴.۴ درصدي داشتند. البته بازار سهام عليرغم اينکه در پنج ماهه ابتداي امسال بيرمق بود، در شهريورماه بازدهي ۲.۹ درصدي داشته که ميتواند نشانهاي از تغيير مسير بازار سرمايه در نيمه دوم سال و آغاز روند رو به بهبود باشد.
چرا بازار ارز در نيمه اول ۱۴۰۳ آرام بود؟
بازار ارز کشور نيمه اول امسال را در آرامش کامل به سر برده است و اين در حالي اتفاق افتاد که اقتصاد کشور در اين مدت با تنشهاي بسياري نيز مواجه شد. در گذشته تنشهاي سياسي به شدت بر بازار ارز کشور اثرگذار بود و موجب نوسانات شديد و حتي جهشهاي ارزي ميشد، اما در يکسال و نيم اخير شاهد تغيير قابل توجه اين روند بودهايم. نرخ دلار که در اسفندماه سال ۱۴۰۱ در ميانه کانال ۵۰ هزار توماني قرار داشت، تاکنون پس از گذشت يکسال و نيم، با وجود تنشها و تورم حدود ۳۵ درصدي، همچنان در همين محدوده باقي مانده و نوسان بسيار اندکي داشته است.
بسياري از تحليلگران علت آرامش بازار ارز را مديريت مناسب بانک مرکزي با تکيه بر ذخاير ارزي مطمئن ميدانند. در دو سال اخير همزمان با افزايش قيمت و صادرات نفت و همچنين تقويت ديپلماسي ارزي از سوي بانک مرکزي، منجر به بهبود ارزآوري کشور و دسترسي به منابع ارزي شده و در نتيجه ذخاير ارزي نيز شرايط بهتري داشته که دست بازارساز را در مديريت بازار ارز باز ميگذارد.
علاوه بر اين، بانک مرکزي با ايجاد مرکز مبادله ارز و طلاي ايران برنامه کاهش عمق بازار غيررسمي ارز و تامين نيازهاي ارزي کشور از طريق اين مرکز را اجرايي کرد که اثر اين اقدام در آرامش بازار غيررسمي ارز مشهود است.
بانک مرکزي اعلام کرده است که به زودي از تالار ارز توافقي در مرکز مبادله ارز و طلاي ايران رونمايي خواهد کرد. با اين اقدام ديگر هيچ فردي با تقاضاي مشروع و واقعي ارز نيازي به مراجعه به بازار غيررسمي نخواهد داشت و عمق معالات غيررسمي ارز به حداقل ميرسد و شاهد تداوم ثبات بازار ارز خواهيم بود.