تاریخ انتشار : 1403/07/15
رئيس سازمان ملي بهرهوري ايران با اشاره به اينکه، شوراي ملي بهرهوري بايد بهعنوان خطمشيگذار تشکيل شود، گفت: مشکل و چالش اصلي در شرايط امروز کمبود نيروي کار ماهر است.
به گزارش خبرگزاري مهر، مير سامان پيشوايي در نشست حکمراني بهرهوري که با حضور رئيس صندوق توسعه ملي برگزار شد، گفت: بند اول سياستهاي کلي برنامه هفتم توسعه بر رشد اقتصادي متوسط هشت درصد با تأکيد بر افزايش بهرهوري کل عوامل توليد اشاره دارد. در واقع، بالاترين هدف و اولويت برنامه هفتم توسعه کشور، افزايش بهرهوري است.
رئيس سازمان ملي بهرهوري ايران با اشاره به نظامات حکمراني در دنيا، گفت: عدالت اجتماعي، بهرهوري، کيفيت زندگي و مشارکت مردمي، ۴ هدف مشترک در تمام نظامات حکمراني دنياست.
وي با تأکيد بر نسبت بهرهوري با رشد اقتصادي، خاطرنشان کرد: هر نوع رشدي از دو طريق رشد نهادهمحور و بهرهورمحور اتفاق ميافتد که اقتصاد دانشبنيان يکي از شاخههاي رشد بهرهوريمحور است، بنابراين براي رسيدن به اين رشد بايد مداخله ما از جنس نوآوري، فناوري با نظام تدبير باشد.
اين عضو هيئت علمي دانشگاه علم و صنعت با بيان اينکه وجود يکي از موانع بزرگ بهرهوري در کشور، نبود انگيزه در بخش خصوصي است، تأکيد کرد: رشد نهادهمحور و رشد بهرهورمحور دو بال هستند که بايد با هم حرکت کنند و رشدي پايدار خواهد ماند که بر پايه بهرهوري باشد.
وي گفت: سازمان تلاش کرده است بهجاي تمرکز بر سياستگذاري، نقش تنظيمگري خود را تقويت کند و بيشتر به جاريسازي سياستها بپردازد.
رئيس سازمان ملي بهرهوري ايران با بيان اينکه در کشور ابزار بهرهوري کم داريم، تصريح کرد: اگر قرار است بهرهوري در کشور افزايش يابد، لازم است ابزار استاندارد (فرايند استانداردگذاري)، نوآوري و بهرهوري کنار هم باشند تا هدف برنامه هفتم توسعه که رشد ۸ درصدي بهرهوري است، تحقق يابد.
پيشوايي يادآور شد: با تلاشي که صورت گرفت توانستيم احکام خوبي از بهرهوري را در برنامه هفتم کشور بگنجانيم، بهطوري که ۴ ماده تبصره از بهرهوري در اين برنامه وجود دارد. در واقع، ۷۰ درصد از برنامههاي سازمان ملي بهرهوري ايران در برنامه هفتم توسعه هست.
وي با بيان اينکه يکي از موانع بزرگ بهرهوري در کشور، نبود انگيزه در بخش خصوصي است، بنابراين براي ارتقاي بهرهوري بايد براي مردم، نخبگان، دانشبنيانها و بخش خصوصي يک فضاي بزرگي ايجاد کنيم.
عضو هيئت علمي دانشگاه علم و صنعت بيان کرد: بخش (ب) ماده ۱۱۱ برنامه هفتم کشور بهطور خاص به سمت دولت رفته است، بهطوري که نظام سنجش بهرهوري خدمات کليدي دستگاههاي اجرايي و تسهيم منافع حاصل از مشارکت دانشبنيانها در ارتقاي بهرهوري در اولويت قرار گرفته است.
وي با اشاره به تعريف توليد، گفت: برخي معتقدند مفهوم بهرهوري صنعتي است، چراکه توليد را تحتاللفظي و عرفي ترجمه کردهاند و ميگويند بهرهوري عوامل توليد و منابع توليد در جاهايي که توليد صورت ميگيرد، موضوعيت دارد. در حالي که بهرهوري مفهوم فراشتهاي است و به همه تخصصها و رشتهها مرتبط است و نميتوان فقط آن را معطوف به توليد کرد.
الزام تشکيل شوراي ملي بهرهوري
پيشوايي با بيان اينکه نظام تقسيم کار ملي بهرهوري مبتني بر نگاشت نهادي است، اظهار کرد: براي اينکه حرکت ملي بهرهوري در کشور شکل بگيرد بايد يک شوراي ملي بهرهوري بهعنوان خطمشيگذار تشکيل شود.
رئيس سازمان ملي بهرهوري ايران با بيان اينکه يکي از نقشهاي کليدي سازمان، تنظيمگري است، گفت: تنظيمکري اقتصادي و منابع عمومي، تنظيمگري اداري-حقوقي، تنظيمگري اجتماعي و تنظيمگري نوآوري-فناوري ۴ مجاري تنظيمگري است که اين سازمان آن را دنبال ميکند.
مشکل اصلي در شرايط امروز کمبود نيروي کار ماهر است
وي در پايان اضافه کرد: در حال حاضر نرخ بيکاري در کشور پايين آمده است، اين در حالي است که مشکل اصلي در شرايط امروز کمبود نيروي کار ماهر است. براي مثال، آماري که از مهاجرت پرستاران در کشور منتشر ميشود، نگرانکننده است.