تاریخ انتشار : 1403/07/21
انجمن سرمايهگذاري خطرپذير کشور ۹ هزار ميلياردتومان سرمايه ثبتي دارد و حجم سرمايهگذاري خطرپذير به ۳۲۰۲ ميليارد تومان رسيد.
به گزارش ايبنا، انجمن سرمايهگذاري خطرپذير کشور در محل نمايشگاه بينالمللي اصفهان از گزارش سالانه عملکرد اعضاي خود رونمايي کرد. اين گزارش، باهدف انعکاس شفاف وضعيت تأمين مالي نوآوري و ارائه آمار و تحليلهاي جامع در سرفصلهاي سرمايهگذاري خطرپذير، تسهيلات، ضمانتنامه و جمعسپاري مالي به همت انجمن سرمايهگذاري خطرپذير تهيه شده است.
در اين مراسم عباسعلي کارشناس، دبير انجمن سرمايهگذاري خطرپذير، ماهيت اين گزارش را شرح داد و گفت: انجمن، اين گزارش را با توجه به اهميت دادههاي نظام تأمين مالي براي کارآفرينان و مديران بنگاههاي اقتصادي کشور از سال ۱۳۹۱ بهصورت ساليانه تهيه و منتشر ميکند. اين گزارش شامل چهار بخش اصلي است و دادههاي آن بر اساس خوداظهاري اعضاي انجمن تهيه ميشود. بخش اول به توصيف تعداد، تنوع و ويژگيهاي بازيگران تأمين مالي عضو انجمن اختصاص دارد. بخش دوم به عملکرد اعضاي انجمن در حوزه سرمايهگذاري خطرپذير در چهار محور سرمايهگذاري خطرپذير مستقيم، سرمايهگذاري خطرپذير غيرمستقيم، سرمايهگذاري در پروژه و ساير سرمايهگذاريها ميپردازد. در بخش سوم، عملکرد اعضا در زمينه ارائه انواع تسهيلات به زيستبوم نوآوري (قرضالحسنه، جعاله، ليزينگ و استصناع) و همچنين منابع تأمين آن بيان ميشود. در نهايت، بخش چهارم به بيان عملکرد اعضا در حوزه صدور انواع ضمانتنامه (ارجاع کار، انجام تعهدات، پيشپرداخت، گمرکي و تعهد پرداخت) ميپردازد.
دبير انجمن سرمايهگذاري خطرپذير با بيان اينکه مجموع سرمايه ثبتي اعضاي انجمن به بيش از ۹ هزار ميليارد تومان رسيده است که حاکي از اهميت اين مجموعهها در راهبري زيستبوم نوآوري و فناوري کشور است، اظهار کرد: تأسيس شرکتها و صندوقهاي سرمايهگذاري خطرپذير و جذب منابع دولتي و غيردولتي در اين نهادها باعث افزايش حجم سرمايهگذاري خطرپذير به ۳۲۰۲ ميليارد تومان در سال ۱۴۰۲ شده است، همچنين حجم ارائه تسهيلات توسط اعضاي انجمن در سال ۱۴۰۲ به عدد ۲۱۵۳ ميليارد تومان افزايش يافته است.
کارشناس، به بيان ميزان دادههاي مربوط به صدور ضمانتنامهها پرداخت و افزود: مهمترين رشد و افزايش را ميتوان در حجم ضمانتنامههاي اعضاي انجمن مشاهده کرد که در سال ۱۴۰۲ رشد ۱۶۲ درصدي نسبت به سال قبل را تجربه کرده و به ۲۰۲۹۱ ميليارد تومان رسيده است. ازجمله اسناد بالادستي مهم در اين زمينه، اصلاح آييننامه تضمين معاملات دولتي و تصويب قانون جهش دانشبنيان است که تأثير آن بر افزايش حجم ضمانتنامهها بهويژه از سال ۱۳۹۹ به بعد مشهود است.
وي از افزودهشدن بخشهايي به گزارش، بر اساس نياز روز زيستبوم خبر داد و در اين باره گفت: در گزارش امسال بخشي به معرفي خروجهاي سرمايهگذاران خطرپذير اختصاص داده شده و با توجه به افزايش عملکرد سکوهاي تأمين مالي جمعي در تأمين مالي بنگاههاي زيستبوم نوآوري کشور در سال ۱۴۰۲، پيوست ويژهاي براي گزارش عملکرد و دادههاي آنها در گزارش اختصاص يافته است. همچنين با انعکاس خلاصهاي از فعاليتهاي صندوق نوآوري و شکوفايي، بر جامعيت اين گزارش افزودهايم.
سيد محمدحسين سجادي نيري، رئيس هياتمديره انجمن سرمايهگذاري خطرپذير نيز در اين مراسم ضمن تشريح اهميت اين گزارش گفت: در سال گذشته، صنعت ما با چالشها و فرصتهاي بسياري روبهرو بود. اين گزارش به ما کمک ميکند تا نقاط قوت و ضعف خود را شناسايي کرده و در جهت بهبود تلاش کنيم. ما در انجمن سرمايهگذاري خطرپذير کشور وظيفه خود ميدانيم براي ارتقاي جايگاه ديدهباني و تصميمسازي انجمن تلاش کنيم و اميدواريم با همافزايي و مشارکت اعضا، در شکلدادن به داستانهاي موفقيت آينده توفيق پيدا کنيم.
رئيس هيات مديره انجمن سرمايهگذاري خطرپذير در ادامه به فعاليتهاي يک سال اخير انجمن پرداخت و گفت: انجمن در يک سال گذشته چالشهايي داشت، اما ترجيح ميدهم ناظر به آينده صحبت کنم. ما تلاش کردهايم تعاملات را به حداکثر برسانيم و اين گردهمايي که اتفاق مبارک خروج از تهران را رقم زد، مصداق اين تلاشها و حاصل همراهي اکوسيستم اصفهان است. ازنظر من انجمن، چيزي جز جمع شما و اين همافزاييها نيست و اثرگذاري انجمن منوط به همت جمع ماست. در اين ميان، علاوه بر روال سابق عضوگيري، تلاش کرديم علاوه بر حضور ارزشمند اعضاي قديميتر بهطور فعالانه از مجموعههاي اثرگذار براي عضويت در انجمن دعوت کنيم. از جمله برآيندهاي اين پويايي در عضوگيري، شکلگيري کميسيون صندوقهاي سرمايهگذاري خطرپذير شرکتي در انجمن در بدو مجوزگيري اين صندوقها بود. تمام تلاش ما در اين گام، گشودن مسيرهاي تازهاي از تعامل اعضا و شکلگيري ساختارهاي مشارکت، اثربخش بوده است و براي برداشتن گامهاي بعدي به استقبال ياري تکتک بازيگران تأمين مالي کشور ميرويم.
سجادي نيري سه اولويت اول انجمن را تقويت کميسيونها، اثرگذاري در نهادسازي و بهرهبرداري مثبت از جايگاه انجمن در کارگروه شوراي دانشبنيان دانست و گفت: تقويت کميسيونها براي پيگيري مسائل خوشه خاص اعضاست که با توجه به تنوع فعاليتهاي اعضا اين نياز را احساس کرديم و ساختار تمرکززداي کميسيونها را بازطراحي کرديم. برنامه يک سال آينده ما هم ادامه اين مسير است و همت جمعي ميطلبد. کميسيونها بايد فعالانه وارد عمل شوند و چالشهاي خود را با ارائه پيشنهاد و راهکار به کارگروه دانشبنيان انتقال دهند.
در ادامه اين نشست، مهدي خالقي، معاون پارلماني صندوق نوآوري و شکوفايي گزارشي از اقدامات و برنامههاي صندوق ارائه کرد و گفت: صندوق نوآوري و شکوفايي در همکاري با ۲۴ صندوق، ۹۰۰ ميليارد تومان همسرمايهگذاري داشته است و در حوزه تامين مالي جمعي نيز با اقدامات ترويجي مانند برنامه شکوفا، به ارتقاي اين حوزه کمک کرده است.
معاون پارلماني صندوق نوآوري و شکوفايي با تأکيد بر اهميت مشارکتجويي بازيگران زيستبوم نوآوري در همکاري با اين صندوق گفت: روزي که در سال ۱۳۹۱ صندوق نوآوري و شکوفايي شروع به کار کرد، فقط وام تعريف شده بود؛ اما درحالحاضر بالاي هفتاد ابزار مالي و خدمت در صندوق وجود دارد. امروز نيز از پيشنهادها و نوآوريها در اين زمينه استقبال ميکنيم.