برنامه هفتم توسعه؛ کليد رشد اقتصاد دانش‌بنيان و حذف موانع بيمه‌اي

تاریخ انتشار : 1403/07/23

يک نماينده مجلس به اهميت اجرايي شدن قانون جهش توليد دانش‌بنيان و برنامه هفتم توسعه در کاهش موانع شرکت‌هاي دانش‌بنيان و تحقق رشد اقتصاد دانش‌بنيان کشور پرداخت.

حامد يزديان، نماينده حوزه انتخابيه اصفهان در مجلس شوراي اسلامي در گفتگو با خبرنگار مهر، در مورد تأثير برنامه هفتم توسعه بر رشد اقتصاد دانش‌بنيان گفت: «قانون جهش توليد دانش‌بنيان از جمله قوانين مهم و زيربنايي است که در مجلس پيشين تصويب شد. اما براي اجرايي شدن آن و رفع موانع موجود، نياز به پياده‌سازي صحيح و نظارت بر اجراي دقيق آن وجود دارد. يکي از مهم‌ترين بخش‌هاي اين قانون، حذف حق بيمه قراردادها براي شرکت‌هاي دانش‌بنيان است که در سال‌هاي گذشته به درستي اجرا نشده بود. اين بند اکنون در برنامه هفتم توسعه لحاظ شده و مي‌تواند به جلوگيري از تحميل هزينه‌هاي اضافي به اين شرکت‌ها کمک کند.»

يزديان افزود: «اجراي صحيح قوانين دانش‌بنيان نياز به چند عامل کليدي دارد. اول از همه، بايد باور جدي در ميان مسئولان وجود داشته باشد که شرکت‌هاي دانش‌بنيان، محرک اصلي توسعه و رشد اقتصادي کشور هستند. خوشبختانه، اکنون اين باور تا حدي ايجاد شده و مديران بخش دولتي و خصوصي به اين موضوع اهميت مي‌دهند. در واقع، اگر به دنبال رسيدن به رشد اقتصادي ۸ درصدي هستيم، راهي جز اتکا به مجموعه‌هاي دانش‌بنيان نداريم.»

وي همچنين به ضرورت نظارت بر اجراي قوانين اشاره کرد و گفت: «اجراي موفق اين قانون به نظارت دقيق نياز دارد. اگر اين نظارت به درستي انجام شود و مجموعه‌هاي دانش‌بنيان در چارچوب‌هاي مشخص عمل کنند، اقتصاد کشور مي‌تواند با سرعت بيشتري رشد کند. ما در سال‌هاي اخير شاهد افزايش قابل‌توجه تعداد شرکت‌هاي دانش‌بنيان بوده‌ايم و محصولات آنها نيز به خوبي در بازار ديده شده است. اما همچنان اين شرکت‌ها نيازمند حمايت‌هاي جدي براي رسيدن به نقطه مطلوب هستند.»

نماينده اصفهان در ادامه به چالش‌هاي موجود در مسير شرکت‌هاي دانش‌بنيان اشاره کرد و افزود: «يکي از مشکلات مهم، مسائل مالياتي است که تا حدي مانع از رشد اين شرکت‌ها شده بود. هرچند، بايد به اين نکته توجه کرد که نبايد هر مجموعه‌اي با برچسب دانش‌بنيان از معافيت‌ها و تسهيلات برخوردار شود. بايد سخت‌گيري‌هاي لازم در پذيرش شرکت‌هاي دانش‌بنيان حفظ شود تا اين مجموعه‌ها واقعاً دانش‌بنيان باقي بمانند و به محلي براي دور زدن قوانين توسط سوداگران تبديل نشوند.»

يزديان در ادامه به موضوع تقويت اعتبار مالياتي براي تحقيق و توسعه شرکت‌هاي دانش‌بنيان اشاره کرد و گفت: «اين قانون يکي از مشوق‌هاي مهم است که مي‌تواند نقش بسيار مؤثري در توسعه شرکت‌هاي دانش‌بنيان ايفا کند. حمايت از تحقيق و توسعه، به شرکت‌ها اجازه مي‌دهد تا محصولات نوآورانه خود را با کيفيت بهتري توليد کنند و از معافيت‌هاي مالياتي بهره‌مند شوند. اين فرآيند نه‌تنها براي شرکت‌هاي دانش‌بنيان، بلکه براي صنايعي که اين شرکت‌ها را به خدمت مي‌گيرند نيز يک بازي برد-برد است و مي‌تواند بهره‌وري صنايع را به شدت افزايش دهد.»

وي در پايان تأکيد کرد که برنامه هفتم توسعه و قوانين حمايتي از شرکت‌هاي دانش‌بنيان اگر به درستي اجرا شوند، مي‌توانند تحولي عظيم در اقتصاد کشور ايجاد کنند و به رشد پايدار کمک کنند. «ما به عنوان نمايندگان مجلس و نهادهاي نظارتي بايد تلاش کنيم تا اين برنامه‌ها به‌طور کامل اجرا شوند و موانع موجود در مسير شرکت‌هاي دانش‌بنيان از بين برود.»