ظرفيت‌هاي بخش‌خصوصي در ارتباط با قواي سه‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌گانه

تاریخ انتشار : 1403/08/01

دنياي اقتصاد : در نشست شوراي روساي اتاق‌هاي سراسر کشور، بر اهميت تقويت روابط موثر بين اتاق‌ها و دستگاه‌هاي اجرايي و تصميم‌ساز کشور و معرفي ظرفيت‌هاي بخش‌خصوصي در اقتصاد تاکيد شد. روساي اتاق‌هاي سراسر کشور در نشست اخير با اعضاي هيات‌رئيسه اتاق ايران ضمن اشاره به ضرورت معرفي ظرفيت‌هاي بخش‌خصوصي در سطح جامعه، برقراري روابط مستمر و موثر با قواي سه‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌گانه، دستگاه‌هاي اجرايي و حاکميتي را لازم و مهم توصيف کردند.

صمد حسن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌زاده، رئيس اتاق ايران، ايجاد ديدگاه‌هاي واقع‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌بينانه نسبت به چالش‌هايي که در اقتصاد وجود دارد را ضروري دانست و گفت: اين نگاه با پيگيري موضوعات توسط بخش‌خصوصي محقق مي‌شود. فعالان اقتصادي بايد در ارتباط موثر و مستمر با دستگاه‌هاي اجرايي و تصميم‌گير، مشکلات را بيان کنند. او ادامه‌داد: در اتاق ايران مشکلات و دغدغه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها بيان‌شده و در چارچوب نامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نگاري‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هاي رسمي در اختيار روساي قواي سه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گانه قرار مي‌گيرد. در اين نامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نگاري‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها تلاش کرديم ضمن تشريح آثار ناشي از تصميمات، راهکار هم ارائه دهيم.

رئيس اتاق ايران از بر‌‌گزاري نمايشگاه‌هاي موثر و هدفمند در کشورهاي هدف استقبال کرد و افزود: يکي از ماموريت‌هاي اتاق ايران تقويت پيکره تجاري کشور است و در اين راستا بر‌‌گزاري نمايشگاه و رويدادهاي اقتصادي و تجاري در کشورهاي هدف بسيار اثرگذار است، براي همين منظور حمايت‌هاي لازم از اين اقدامات صورت مي‌گيرد. حسن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌زاده در ادامه به سفر اخير خود در راس يک هيات تجاري به ازبکستان و ديدار با مقامات اين کشور اشاره و گزارشي از مجموعه ملاقات‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها و موقعيت‌هايي که براي همکاري و سرمايه‌گذاري مشترک در اين کشور وجود دارد، ارائه داد.

در بخش ديگري از اين نشست  فرج‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌الله معماري، رئيس اتاق سمنان گزارشي از سفر اخير رئيس قوه‌قضائيه به سمنان ارائه داد و گفت: خيلي مهم است که نگاه روساي قوا نسبت به بخش‌خصوصي با جايگاه واقعي آنها در سطح اقتصاد هماهنگ باشد، براي همين در معرفي ظرفيت‌هاي فعالان اقتصادي بايد با جديت رفتار کنيم. او ادامه‌داد: در اين ديدار درباره چالش‌هايي که بخش‌خصوصي در محيط کسب‌وکار با آنها روبه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌روست صحبت شد. استفاده از ظرفيت‌هاي اتاق در بر‌‌گزاري دادگاه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هاي تجاري، لزوم کوچک‌شدن دولت براي بزرگ‌شدن بخش‌خصوصي و لزوم اجراي دقيق و کامل قوانين از جمله قانون بهبود مستمر محيط کسب‌وکار از جمله مواردي بود که توسط اعضاي اتاق سمنان درخواست شد.اين فعال اقتصادي خاطرنشان کرد: در اين نشست رئيس قوه‌قضائيه هم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌افزايي بين فعالان اقتصادي و اعضاي هر سه اتاق بازرگاني، تعاون و اصناف، پيگيري مطالبات توسط بخش‌خصوصي، افزايش سطح فعاليت اتاق‌ها و ايده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌پردازي از سوي فعالان اقتصادي را مورد تاکيد قرارداد.

بي‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توجهي سياستگذار به توليد

امير کشاني، رئيس اتاق اصفهان، در واکنش به درخواست رئيس قوه‌قضائيه مبني‌بر بيان پيشنهادهاي بخش‌خصوصي و درميان گذاشتن آنها با دستگاه‌هاي سياستگذار، خاطرنشان کرد: بخش‌خصوصي درباره تعطيلات پاياني هفته، بحران انرژي، لزوم پذيرفتن FATF و موارد ديگر نظرات خود را مطرح کرد؛ اما مورد‌توجه قرارنگرفت. يونس ژائله، رئيس اتاق تبريز به طرح مساله بحران انرژي در نشستي با رئيس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌جمهور اشاره و تاکيد کرد: طي اين نشست پيشنهادي با هدف کاهش آسيب‌هاي ناشي از کمبود برق و گاز براي بنگاه‌هاي اقتصادي ارائه شد؛ توليد انرژي‌هاي تجديدپذير به‌عنوان يکي از اين راهکارها بود. شرايطي هم براي سرمايه‌گذاري در توليد انرژي‌هاي تجديدپذير درنظر گرفته‌شده که قابل‌قبول است و مي‌تواند مورد‌توجه فعالان اقتصادي باشد. ناصر بيکي، رئيس اتاق اراک بر ضرورت اطلاع‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رساني گسترده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تر و قدرتمندتر از توانمندي‌هاي بخش‌خصوصي به‌منظور معرفي بهتر بخش‌خصوصي به همه دستگاه‌ها و ارکان دولت و حاکميت تاکيد کرد.

 ضرورت قانون‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مداري

شهرام زارع، رئيس اتاق شهرکرد به ناترازي انرژي و بي‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توجهي به ماده‌۲۵ قانون بهبود مستمر محيط کسب‌وکار و جبران خسارت ناشي از قطعي برق و گاز در دوران پيک مصرف، اشاره کرد. به اعتقاد او لازم است قوه‌قضائيه اجرايي‌نشدن مواد قانوني مختلف را دنبال کند. احترام به حقوق فعالان اقتصادي بايد از طرف قوه‌قضائيه پيگيري شود و اين مطالبه جدي بخش‌خصوصي است. عباس کاظمي، رئيس اتاق بجنورد، در بخش ديگري از اين نشست بازنگري در تعداد نمايندگان اتاق‌ها در جمع هيات‌نمايندگان اتاق ايران را درخواست کرد. او نبود وحدت‌رويه در دريافت ماليات ۴ درهزار بين استان‌هاي مختلف را مورد انتقاد قرارداد و خواستار پيگيري اين معضل از سوي اتاق ايران شد.

رحيم مرتضايي، رئيس اتاق همدان از تدوين سند توسعه استان همدان با همکاري دانشگاه‌ها خبر داد و گفت: اين اقدام در قالب امضاي تفاهم‌نامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اي با دانشگاه همدان آغاز شده و در حال پيگيري است. اولين دوره آموزشي قضات در حوزه مسائل اقتصادي نيز در اتاق همدان برگزار شد که مورد استقبال هم قرارگرفت و ادامه‌دار خواهد بود. عبدالله قبادي، رئيس اتاق ياسوج نيز گفت: نمود اندک عملکرد اتاق‌ها در سطح جامعه به‌خوبي مشهود است و اين نقص بايد برطرف شود. براي اين مورد تقويت حضور اعضاي هيات‌نمايندگان در رسانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها نياز است.

 مشارکت هدفمند در نمايشگاه‌هاي خارجي

پرهام رضايي، رئيس اتاق کرج در ادامه گزارشي از بر‌‌گزاري نمايشگاه جهاني صنايع غذايي هند و مشارکت ايران در نمايشگاه به همت اتاق کرج، ارائه داد. اين نمايشگاه ۲۹ شهريور تا اول مهر در دهلي‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نو، پايتخت هند برپا شد. بر اساس اظهارات او اتاق کرج با توجه به ظرفيت استان البرز در حوزه صنايع غذايي، مشارکت در اين نمايشگاه را ضروري تعريف کرد. اين فعال اقتصادي تاکيد کرد: در چارچوب اين نمايشگاه ۳۰ قرارداد منعقد شد که بيانگر عملکرد خوب پاويون اتاق کرج در نمايشگاه صنايع غذايي هند بود. مصطفي موسوي، رئيس اتاق خرمشهر از اعزام هيات تجاري به ويتنام از ۱۴ تا ۱۹ آذرماه به سرپرستي رئيس اتاق ايران خبر داد و گفت: هدفمند‌کردن حمايت‌هاي اتاق ايران در روند بر‌‌گزاري نمايشگاه‌ها و اعزام و پذيرش هيات‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها بايد مورد‌توجه باشد. محمدصادق حميديان، رئيس اتاق شيراز اطلاع‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رساني درباره وضعيت صدور کارت‌هاي بازرگاني و مقايسه عملکرد اتاق با سازمان توسعه‌تجارت و موضع‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گيري درباره سيستم تجاري کشور که نسبت به دولت قبل تغيير نکرده و همچنان درگير صدور بخشنامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هاي مختلف و موانع جديد است را درخواست کرد.

 دلايل ناکامي صادراتي ايران

عليرضا خامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌زر، رئيس اتاق بيرجند پيشي‌گرفتن واردات از صادرات طي سه سال‌متوالي را مورد‌توجه قرارداد و گفت: ناکامي در صادرات ناشي از اجراي تعهدات ارزي است. بايد به کمک رايزني با نمايندگان مجلس، دنبال حل چالش باشيم و روي حذف تعهد ارزي تاکيد کنيم. تعهد ارزي يعني چوب لاي چرخ صادرات و منفي‌شدن تراز تجاري کشور. کيوان کاشفي، عضو هيات‌رئيسه اتاق ايران تصريح کرد: اهميتي که در سطح کشور براي اتاق‌ها قائل هستند، اميدوارکننده است. امروز شرايط اتاق‌ها نسبت به گذشته بهتر شده هرچند در نقطه ايده‌آل قرارنداريم. او به دغدغه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هاي حاکميت در حوزه تجارت و مسائل ارزي اشاره کرد و گفت: امروز شرايط حاکم بر کشور نسبت به گذشته بسيار متفاوت است و بايد در بيان راه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌حل‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها اين شرايط را به‌خوبي درک کنيم.

از طرفي چالش‌هاي مربوط به وزارت صنعت، معدن و تجارت را شناسايي‌کرده و پيگير حل آنها هستيم. پيام باقري، نايب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رئيس اتاق ايران از شکاف بين آنچه به‌عنوان نقطه ايده‌آل در اقتصاد مطرح است با آنچه در واقعيت مي‌بينيم، سخن گفت و تاکيد کرد: صادرات و واردات را بايد در يک زنجيره منظور کرد و بررسي مجزاي آنها درست نيست. براي همين براي اينکه بخواهيم تجارت سطح بالايي داشته باشيم بايد توليد، سيستم توزيع، قوانين و مواردي از اين دست را ارتقا دهيم تا امکان تجارت بهتر را داشته باشيم. او ادامه‌داد: تقويت سطح روابط اتاق با قواي سه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گانه نيز بسيار مهم است. براي اين منظور بايد هماهنگ و با برنامه جلو برويم، پس حضور رئيس قوه‌قضائيه در اتاق سمنان يک فرصت مهم است. نايب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رئيس اتاق ايران بر‌‌گزاري هدفمند نمايشگاه‌ها و مشارکت در رويدادهايي که مي‌تواند منتج به نتيجه شود را ضروري دانست.