تاریخ انتشار : 1396/09/25
مشروح خبر
به گزارش روز جمعه ایرنا، هانس تیمر در گفت و گو با خبرگزاری رویترز با اشاره به وجود ذخایر انرژی هنگفت در کشورهای آسیای مرکزی ، افزود: این کشورها باید برای منطبق کردن اقتصاد خود با قیمت پایین نفت در بازارهای جهانی اقدامات زیادی مانند اصلاحات گسترده را انجام دهند تا قابل رقابت باشند .
به گفته هانس تیمر ، در صورتی که دولت های این منطقه اقدامات لازم را انجام ندهند ، لطمه جدی به قدرت نخبگان حاکم وارد می شود و می تواند خطرات سیاسی جدی در پی داشته باشد .
تیمر با اشاره به اینکه نگرانی های جامعه را باید جدی گرفت، بهار عربی در برخی کشورهای خاور میانه را خاطر نشان کرد و گفت : اگر چه اصلاحات در آسیای مرکزی صورت نگیرد ، رویدادهای مشابه کشورهای عربی می تواند در این منطقه نیز بروز کند .
وی گفت ، قزاقستان ، ترکمنستان و ازبکستان هرچند اصلی ترین کشورهای صادرکننده ذخایر انرژی در آسیای مرکزی هستند ، اما دو کشور دیگر منطقه از جمله تاجیکستان و قرقیزستان نیز درآمد اصلی خود را از محل فروش مواد خام و نیز اشتغال صدها هزار شهروند خود در روسیه، کسب می کنند .
وی خاطر نشان کرد: پس از کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی ، درآمدهای ارزی کشور های آسیای مرکزی نیز بطور قابل توجه کاهش یافت و این موضوع منجر به کاهش قابل توجه رشد اقتصادی در این کشورها شده است .
تیمر ابراز عقیده کرد، در چنین شرایط تغییر دادن تعادل در اقتصاد با هدف انطباق با واقعیت اقتصادی جدید قیمت های پایین تر نفت که از سال 2014 میلادی ادامه دارد ، باید وظیفه عمده کشورهای آسیای مرکزی باشد .
تیمر شرایط فعلی منطقه را با اوایل دهه 90 قرن گذشته میلادی که در آن دوره کشورهای تازه استقلال یافته از شوروی سابق در فقر و هرج و مرجی بسر می بردند و ناگزیر بودند هر چه سریع تر و تحت فشار اصلاحات را انجام دهند ، مشابه دانست و گفت : به نظرم خطر بروز دوباره رویدادها آن دوره باز هم وجود دارد و بنا بر این همه باید از آن درس بگیرند .
کارشناس ارشد بانک جهانی تصریح کرد: اقتصاد کشورهای منطقه در شرایط قیمت های بالای ذخایر انرژی قا بلیت رقابت را از دست داد و در آن دوره، بخش اعظم درآمدهای نفتی این کشور ها در حوزه های تولید کننده کالا برای بازار داخلی از جمله در حوزه ساخت و ساز و املاک و مستغلات به کار گرفته شد .
هانس تیمر با اشاره به این که کشورهای آسیای مرکزی در شرایط فعلی با مشکلات مالی روبرو هستند ، گفت : این کشورها در حال حاضر وام های برای تامین هزینه های خود دریافت می کنند .
وی گفت: این کشورها باید اصلاحات اقتصادی را انجام دهند و این اصلاحات موجب بهبود فضای کسب و کار و اشتغال جدید شود .
این کارشناس اقتصادی همچنین با اشاره به این که کشورهای منطقه باید از فرصت های موجود حد اکثر استفاده را کنند ، وجود ظرفیت های قابل توجه برای توسعه بخش کشاورزی در ازبکستان را یاد آور شد و گفت : در این کشور باید اعتبار لازم برای کشاورزان اختصاص داده و شرایط برابر و کمک های جهت به کار گیری فن آوری های جدید فراهم شود .
تیمر گفت: تبدیل شدن چین به صادر کننده سرمایه گذاری خارجی مستقیم و اجرای پروژه حمل و نقل ' یک نوار و یک راه ' از سوی این کشور نیز فرصت دیگری برای کشورهای آسیای مرکزی به شمار می رود .
وی افزود: چین می تواند برای منطقه که در آن حکومت های خودکامه در قدرت هستند و منافع شخصی در گاهی اوقات مانع به اجرای اصلاحات می شود ، الگوی بارز انعطاف پذیری سیاسی باشد .