تاریخ انتشار : 1397/08/20
مدير مبارزه با پولشويي و تطبيق بانک خاورميانه جزئيات خروج چهار بانک و موسسه مالي ايراني از فهرست تحريمهاي ثانويه آمريکا را تشريح کرد.
فرزانه رجايي سلماسي در گفتوگو با ايسنا، با تاييد خروج چهار بانک و موسسه مالي ايراني از فهرست تحريمهاي ثانويه آمريکا، گفت: وزارت خزانهداري آمريکا روز سهشنبه، پنجم نوامبر با انتشار فهرستي، برخي بانکهاي ايراني را تحت تحريم ثانويه قرار داد.
وي با بيان اينکه دفتر کنترل داراييهاي خارجي آمريکا (اوفک) ارگاني است که زير نظر ادارهکل خزانهداري فدرال آمريکا فعاليت ميکند، اظهار کرد: اين ارگان فهرستهاي متعددي دارد که مهمترين آنها فهرستي به نام SDN (Specially Designated National) است که اين فهرست هم شامل افراد و شرکتهايي است که تحت تحريم اوليه هستند و هم افراد و شرکتهايي که آمريکا آنها را تحت تحريم ثانويه قرار داده است.
مدير مبارزه با پولشويي و تطبيق بانک خاورميانه افزود: به اين ترتيب در روز پنجم نوامبر آمريکا فهرستي را منتشر کرد که در آن برخي بانکهاي ايراني شامل تحريمهاي ثانويه هم ميشدند.
رجايي سلماسي با بيان اينکه برخي بانکها از جمله سامان، کارآفرين، اقتصاد نوين، مسکن، سرمايه و ... از ابتدا در فهرست تحريمهاي ثانويه قرار نداشتند، تصريح کرد: بنابراين اينطور نبوده که همه بانکهاي ايراني از ابتدا تحت تحريم ثانويه بوده باشند و در واقع براي تعدادي از آنها تگ "subject to secondary sanctions" قرار داده نشده بود.
وي با اشاره به خروج چهار بانک و موسسه مالي از فهرست تحريمهاي ثانويه، گفت: چند روز پس از آن يعني روز پنجشنبه هفته گذشته با تغييري که در فهرست تحريمهاي آمريکا اعمال شد، در واقع گفته شد که اشتباهي به وجود آمده و آمريکا بانکهاي "خاورميانه"، "حکمت ايرانيان"، "قرضالحسنه مهر ايران" و موسسه مالي "توسعه" را از فهرست تحريمهاي ثانويه خارج کرد؛ در واقع تگ "subject to secondary sanctions" از آنها برداشته شد.
به گفته مدير مبارزه باوپولشويي و تطبيق بانک خاورميانه، در حال حاضر حدود ۱۱ تا ۱۲ بانک ايراني هستند که در فهرست تحريمهاي ثانويه آمريکا قرار ندارند و سوئيفت براي آنها باز خواهد بود که اين بانکها در ابتدا بايد بخش بينالملل فعال داشته باشند و در مرحله دوم بانکهايي را پيدا کنند که حاضر باشند به عنوان بانک کارگزار با آنها کار کنند.
رجايي سلماسي ادامه داد: به نظر ميآيد که اوفک با اين کار خواسته کانالي را براي واردات غذا، دارو و اقلام بشر دوستانه باز بگذارد و شايد نتوانيم براي واردات کالاهاي ديگر از اين کانال استفاده کنيم.
وي با اشاره به ابهاماتي در فهرست تحريمهاي آمريکا، اظهارکرد: به نظر ميرسد که وزارت خزانهداري آمريکا همهچيز را روشن و شفاف نميکند تا بتواند در صورت نياز تغييرات خود را در تحريمها به راحتي اعمال کند. براي مثال در حال حاضر در اين تحريمها به طور رسمي مشخص نشده که ما از کانال سوئيفت ميتوانيم چه اقلامي را وارد کنيم و فقط گفتند که سوئيفت براي آنها باز است و تحت تحريمهاي ثانويه هم نيستند.
به گزارش ايسنا، افراد و شرکتهايي که در فهرست تحريمهاي اوليه آمريکا قرار بگيرند، تمام ساکنان دائمي (داراي گرين کارت آمريکا)، شهروندان آمريکايي و شرکتهاي تجاري و حتي غيرانتفاعي ثبت شده در آمريکا اجازه انجام هيچگونه معاملهاي را با آنها بدون مجوز اوفک ندارند، اما شرکتها و افراد ثالث يا در واقع شرکتها و افراد غيرآمريکايي ميتوانند به تبادلات تجاري با آنها ادامه دهند.
اما زماني که فرد يا شرکتي در فهرست تحريمهاي ثانويه آمريکا قرار گيرد، علاوه بر محدوديتهاي تحريمهاي اوليه، هيچ شخص يا شرکت ثالث در هيچ کشوري نميتواند مبادلات تجاري با آن فرد يا شرکت داشته باشد که در غير اين صورت مشمول جريمههاي سنگين و احتمالا تحريمهاي آمريکا خواهند شد.