تاریخ انتشار : 1398/05/22
مرکز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي در گزارشي با عنوان «استخراج رمزارزها و نقش نظارتي مجلس شوراي اسلامي» ملاحظات سياسي مجلس و تکاليف دستگاههاي مسئول در حوزه استخراج ارزهاي رمزنگار را اعلام کرد.
به گزارش خبرنگار ايبِنا، مرکژ پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي نتايج جديدترين تحقيقات خود در خصوص ارزهاي رمزنگاري شده و ماينينگ ارزهاي رمز پايه با عنوان «استخراج رمزارزها و نقش نظارتي مجلس شوراي اسلامي»را با توجه به تصويب و ابلاغ آيين نامه فرآيند ماينينگ ارزهاي رمزنگار از سوي دولت منتشر کرده است؛ اين گزارش در سه فصل به انتشار عمومي رسيده که از جمله آنها بايد به صرفه اقتصادي استخراج رمزارزها، ملاحظات سياسي استخراج رمزارزها در بخش خصوصي و ملاحظات سياسي استخراج رمزارزها با استفاده از منابع بخش دولتي اشاره داشت که در آن پيشنهاداتي به دستگاههاي مسئول در حوزه رمز ارزها شده تا بتوانند در اين زمينه اقدامات و نظارت بهتري داشته باشند که در ادامه اين گزارش به صورت مختصر بررسي شده است.
مرکز پژوهشهاي مجلس اعلام کرده که استخراج پذيري رمز ارزها بنابه نوع رمزارز و توان رايانشي مورد استفاده، نيازمند هزينههاي جاري متفاوتي خواهد بود و مصرف برق در همه رمزارزها قابل توجه نيست؛ همچنين در مورد برخي ديگر از رمزارزها، يک منبع رايانشي بلااستفاده با کمک فناوري رمزارزها قابل استفاده و معامله ميشود. استخراج رمزارزها در ساعات افت تقاضاي مصرف برق ميتواند ضريب بار برق را تصحيح و سرمايه گذاري بخش خصوصي در توليد برق با استفاده از منابع فسيلي ارزان را توجيه پذير کند.
ضرورت جلوگيري از استفاده منابع بخش دولتي براي استخراج ارزهاي رمزنگار
ملاحظات سياستي استخراج رمزارزها با استفاده از منابع بخش دولتي يکي از مسائل مهم اعلام شده در اين گزارش بوده و مرکز پژوهشهاي مجلس تاکيد کرده تا بستر و نظارتهايي بايد ايجاد شود تا از منابع بخش دولتي همچون استفاده از سيستمهاي پردازشي بزرگ و رايانههاي ادارات دولتي، مدارس و دانشگاهها براي استخراج رمز ارز استفاده نشود چرا که اين موضوع سوءاستفاده از منابع رايانشي بخش دولتي به شمار ميرود و در همين راستا بايد اقدامات لازم در دستور کار قرار بگيرد.
مشکل تشخيص دستگاههاي ماينينگ در مبادي گمرکي
تشخيص دستگاههاي استخراج رمزارز در مبادي گمرکي به سادگي امکانپذير نيست، با نظارت بر الگوي مصرف برق و الگوي ترافيک اينترنت ميتوان افراد حقيقي يا حقوقي را شناسايي کرد که مبادرت به استخراج اين رمزارزها ميکنند.
افزايش درآمدهاي مالياتي و شبکه برق با استخراج رمز ارزها
ساماندهي استخراج رمزارز ميتواند علاوه بر ايجاد يک منبع درآمدي غيرقابل تحريم، درآمد شبکه برق کشور را نيز افزايش دهد و حتي درآمد مالياتي براي دولت به همراه داشته باشد.
پوشش نوسانات رمز ارزها توسط بيمه براي استفادههاي خرد
درصورتي که نوسانات ارزش رمزارزها تا حد مشخصي ازسوي بيمه پوشش داده شود، انتظار ميرود که رمزارزها بتوانند بخشي از نياز دانشجويان، بيماران، مسافران و کسب وکارهاي خرد به اسکناس دلار و يورو را پوشش دهند.
به منظور استفاده از مزاياي استخراج رمزارزها در بخش دولتي نياز به باز سازماندهي بخش فناوري اطلاعات دستگاهها براي استفاده از فناوري دفاتر کل توزيع شده است تا بتوان از فرصتهاي استخراجپذيري رمزارزها استفاده کرده و مانع از سوءاستفاده از وظايف و اختيارات دستگاههاي مختلف را منابع رايانشي شد؛ پيشنهادات مجلس در حوزه استخراج رمز ارزها براي دستگاهها به شرح زير است: