تاریخ انتشار : 1400/10/15
يک عضو کميسيون صنايع و معادن مجلس گفت: تامين مالي زنجيرهاي در شرايط عادي و يا تحريمي بحثي است که به توسعه صنعت کشور کمک ميکند.
روحالله ايزدخواه، نماينده مردم تهران و عضو کميسيون صنايع و معادن در مجلس يازدهم در گفتوگو با خبرنگار ايبِنا درباره طرح تامين مالي زنجيرهاي گفت: موضوع تامين مالي زنجيرهاي هم در وضعيت عادي و هم در شرايط تحريمي ياريرسان توسعه صنعت کشور خواهد بود.
وي در ادامه اضافه کرد: صنايع بزرگي در کشور مانند پتروشيمي، فولاد، نفت و گاز، خودرو و ... وجود دارد که از دو بخش بالادست و پاييندست بهره ميبرند، اما مشکل مشترکشان عدم اتصال اين دو بخش به يکديگر است، لذا بازار سياه ايجاد ميشود و هزينههاي گزافي شکل ميگيرد، بنابراين مسئله فناوري و بهرهوري بين بالادست و پايين دست به نحوي آسيب ميبيند.
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي در اين خصوص يادآور شد: ايجاد روابط همکاري و مالي بين بالادست و پايين دست در قالب زنجيرههاي صنعتي کشور و توليد که حتي کشاورزي هم شامل آن ميشود به معناي شکل دادن تامين مالي خواهد بود که در اين صورت هم نياز به نقدينگي درون زنجيره صنعتي کاهش مييابد و هم هدايت نقدينگي به سمت توليد بهتر انجام ميگيرد و تورم تا حد قابل قبولي کنترل خواهد شد.
اين عضو کميسيون صنايع و معادن در خانه ملت ابراز کرد: تحقق اين مسئله نيازمند آن است تا در کنار حضور بانکها، تشکلهاي حوزه توليد هم حضور داشته باشند تا رابطه همکاري بين بالادست و پايين دست به هدايت درآيد و بر آن نظارت صورت گيرد. دولت هم بايد به سمتي حرکت کند تا بتواند هزينههاي توليد را از اين شرايط فعلي به سمت آزادسازي قيمتها سوق دهد. بنابراين بهتر آن است تا به جاي افزايش نرخ بنزين يا گران کردن قيمت خودرو يا کاستن از ارز کالاهاي اساسي، زنجيرههاي صنعتي را ملاک قرار گيرد زيرا از اين طريق گام موثري برداشته خواهد شد.
ايزدخواه در ادامه چنين توضيح داد: انجام اين کار سبب خواهد شد تا بحث تامين سرمايه در گردش، هدايت نقدينگي، کنترل تورم و افزايش همکاريهاي درون زنجيرههاي صنعتي سر و سامان گيرد.
وي در خصوص کاهش فساد با استفاده از اين شيوه بيان کرد: فساد بيشتر از جنس دو نرخيسازي بازارها شکل ميگيرد. به اين معنا؛ داراي يک بازار کنترل شده و يک بازار سياه هستيم که اسباب توليد رانت را در اين ميان فراهم ميسازد که نه به نفع بالادست است و نه براي پايين دست سودي به همراه دارد و در اين ميان تنها يک گروه صاحب ثروت ميشود که از محل فعاليت آنها نيست، بلکه از نابساماني بازارها نشأت گرفته است.
وي افزود: براي مثال ميتوان به بحث خودرو اشاره کرد که سال گذشته درباره آن گفته شد بيش از ۸۰ هزار ميليارد توليد رانت شد يا در فولاد و ديگر صنايع به همين شکل بود. چنانچه تامين مالي زنجيرهاي به درستي اجرا شود، مانع اين رانتهاي بيمبنا خواهد شد و ضمن کاهش نياز به نقدينگي رانت بيخودي براي کسي درست نخواهد شد.